Individus com nosaltres
Individus com nosaltres, de Ferran Torrent (Columna edicions, 2017)
(texto en castellano más abajo)
Ferran Torrent (Sedaví, 1951) torna a dur-nos, amb Individus com nosaltres, una història de la València actual, de la probablement més fosca, de la més desconeguda, però alhora la més interessant per a un autor que ha fet de la novel·la negra el seu espai natural, dotant-la d’un estil propi, dinàmic i veritablement versemblant.
Com ja va fer amb Un dinar un dia qualsevol, el protagonista és Marc Sendra, un periodista cansat d’una professió i un diari que li ha forçat a fer-se autònom per poder continuar guanyant-se la vida en un ambient en què l’experiència no és un grau, que torna a retrobar-se amb un passat no massa llunyà i uns personatges provenents dels baixos fons d’una ciutat que s’aventura en un període electoral. Marc Sendra es retrobarà amb el Llargo, el Messié, els germans Torres, Robert, el detectiu Toni Butxana i l’excomissari Tordera (personatges estos últims provenents de l’univers Torrent ja dels anys huitanta) i s’iniciarà una història en què el xantatge, l’economia submergida, el segrest o l’assassinat es desenvoluparan amb tota una normalitat que pot sorprende al lector de pensar que ningú no garanteix que no estiguera basada en històries reals.
Amb Individus com nosaltres, Ferran Torrent recupera la història i els personatges de Un dinar un dia qualsevol per crear la continuació d’un món que subjau la vida diària d’una gran ciutat com és València i que no sorprèn al lector habituat de novel·la negra. Es demostra amb esta novel·la la gran capacitat que té Ferran Torrent de barrejar ficció i realitat, una ficció basada en una realitat i una realitat que, no en poques ocasions, supera la ficció. L’autor de Sedaví coneix a la perfecció l’interior de la política valenciana i tots els seus mecanismes, però també coneix estratègies empresarials i, sobretot, històries de lladres, criminals i jugadors de cartes.
De nou estan presents en este llibre les temàtiques que a Ferran Torrent sembla que més li agraden: el joc, la corrupció, el sexe i el crim més o menys organitzat. I és que ell es mou amb una total naturalitat narrant eixe món, com si el coneguera de tota la vida o fóra fruit d’una perfecta tasca de documentació. L’ambientació de la novel·la en la València de 2014 la fa totalment versemblant, gràcies tant a la descripció dels espais com dels personatges i, com és habitual en les obres de Ferran Torrent, els lectors no podem evitar intentar posar noms reals als personatges ficticis o preguntarnos continuament si és possible que la història estiga basada en fets reals o no.
L’escriptura de Torrent fa que la lectura siga totalment dinàmica i que la seua història atrape al lector d’una manera molt efectiva. Les seues descripcions, directes o intuïdes, de llocs i personatges fan que el lector se senta proper als espais de la història i que els personatges, malgrat la seua condició criminal, exhumen sentiments i certes febleses humanes que entendreix a qui les llegeix. Els seus diàlegs, directes, dinàmics i amb una gran força converteixen en ràpida la lectura, i fa que la història evolucione de manera imparable sense extenses narracions. I, com no, el seu sentit de l’humor, que es desprén pràcticament de cada pàgina, d’una manera totalment natural, amb un tractament exquisit que arriba a provocar, en este Individus com nosaltres, més d’una carcallada.
Individus com nosaltres no decep als lectors, per molt que siguen coneixedors de l’obra de Ferran Torrent. Més bé al contrari: enganxa, atrapa, i provoca el desig de tornar a llegir obres anteriors o d’esperar amb ànsia la següent història. Si Ferran Torrent s’ha convertit en un autor valencià imprescindible és, probablement, per crear tot un univers literari proper, atractiu, sorprenent i, malgrat tot, tan real com ell mateix
José Martínez Tormo
- Nº de páginas: 368 págs.
- Encuadernación: Tapa dura
- Editorial: COLUMNA EDICIONS S.A.
- Lengua: CATALÁN/VALENCIANO
- ISBN: 9788466422642
Individus com nosaltres, de Ferran Torrent (Columna edicions, 2017)
Ferran Torrent (Sedaví, 1951) vuelve a traernos, con Individus com nosaltres, una historia de la Valencia actual, de la probablemente más oscura, de la más desconocida, pero al mismo tiempo la más interesante para un autor que ha hecho de la novela negra su espacio natural, dotándola de un estilo propio, dinámico y verdaderamente verosímil.
Como ya hizo con Un dinar un dia qualsevol, el protagonista es Marc Sendra, un periodista cansado de una profesión y un periódico que le ha forzado a hacerse autónomo por poder continuar ganándose la vida en un ambiente en que la experiencia no es un grado, que vuelve a encontrarse con un pasado no demasiado lejano y unos personajes provenientes de los bajos fondos de una ciudad que se aventura en un período electoral. Marc Sendra se reencontrará con el Llarg, el Messié, los hermanos Torres, Robert, el detective Toni Butxana y el excomisario Tordera (personajes estos últimos provenientes del universo Torrent de los años ochenta) y se iniciará una historia en que el chantaje, la economía sumergida, el secuestro o el asesinato se desarrollarán con toda una normalidad que puede sorprender al lector de pensar que nadie garantiza que no estuviera basada en historias reales.
Con Individus com nosaltres, Ferran Torrent recupera la historia y los personajes de Un dinar un dia qualsevol para crear la continuación de un mundo que subyace la vida diaria de una gran ciudad como es Valencia y que no sorprende al lector habituado de novela negra. Se demuestra con esta novela la gran capacidad que tiene Ferran Torrent de mezclar ficción y realidad, una ficción basada en una realidad y una realidad que, no en pocas ocasiones, supera la ficción. El autor de Sedaví conoce a la perfección el interior de la política valenciana y todos sus mecanismos, pero también conoce estrategias empresariales y, sobre todo, historias de ladrones, criminales y jugadores de cartas.
De nuevo están presentes en este libro las temáticas que a Ferran Torrent parece que más le gustan: el juego, la corrupción, el sexo y el crimen más o menos organizado. Y es que él se mueve con una total naturalidad narrando ese mundo, como si lo conociera de toda la vida o fuera fruto de una perfecta tarea de documentación. La ambientación de la novela en la Valencia de 2014 la hace totalmente verosímil, gracias tanto a la descripción de los espacios como de los personajes y, como es habitual en las obras de Ferran Torrent, los lectores no podemos evitar intentar poner nombres reales a los personajes ficticios o preguntarnos continúamente si es posible que la historia esté basada en hechos reales o no.
La escritura de Torrent hace que la lectura sea totalmente dinámica y que su historia atrape al lector de una manera muy efectiva. Sus descripciones, directas o intuidas, de lugares y personajes hacen que el lector se sienta próximo a los espacios de la historia y que los personajes, a pesar de su condición criminal, exhumen sentimientos y ciertas debilidades humanas que enternece a quien las lee. Sus diálogos, directos, dinámicos y con una gran fuerza convierten en rápida la lectura, y hace que la historia evolucione de manera imparable sin extensas narraciones. Y, cómo no, su sentido del humor, que se desprende prácticamente de cada página, de una manera totalmente natural, con un tratamiento exquisito que llega a provocar, en este Individus com nosaltres, más de una carcajada.
Individus com nosaltres no decepciona a los lectores, por mucho que sean conocedores de la obra de Ferran Torrent. Más bien al contrario: engancha, atrapa, y provoca el deseo de volver a leer obras anteriores o de esperar con ansia la siguiente historia. Si Ferran Torrent se ha convertido en un autor valenciano imprescindible es, probablemente, por crear todo un universo literario próximo, atractivo, sorprendente y, a pesar de todo, tan real como él mismo.
Comentarios
Publicar un comentario