Enciclopèdia misteriosa dels éssers diminuts

Enciclopèdia misteriosa dels éssers diminuts, d'Alicia Casanova i Fernando Falcone (Bromera, 2016)

(texto en castellano abajo)




A tots ens han contat, de menuts, múltiples històries que tenien com a protagonistes a follets i personatges misteriosos; històries amb protagonistes inversemblants l'existència dels quals ens negàvem a creure però que ens feien mantenir-nos alerta per si en algun moment ens trobàvem a algun que ens permetera donar credibilitat a les històries explicades.

En Enciclopèdia misteriosa dels éssers diminuts, Alicia Casanova Belda dóna veu a la doctora Caterina Plum, experta en zoologia i botànica màgiques que, a partir de protagonitzar tres trobades amb éssers diminuts durant la seua infància va decidir dedicar-se a catalogar-los, descriure'ls i estudiar-los. Així, la doctora Plum fa la descripció de fins a 21 éssers diminuts que podríem trobar-nos en la casa, en la biblioteca, en el supermercat, en el cementeri, els túnels del metro, el camp de futbol, el col·legi, etc. Anys de lectures, recerca i observació han permès a la doctora posar a la nostra disposició les principals característiques de tots estos éssers perquè xiquets i adults puguem identificar-los en trobar-nos amb ells i sapiem com actuen i com comportar-nos davant ells.

La descripció d'estos éssers diminuts ve acompanyada de dibuixos individuals que, realitzats per l'il·lustrador argentí Fernando Falcone, permeten fer-se una idea propera a la realitat de l'aparença d'estos éssers. Estes il·lustracions funcionen també a manera de fitxa tècnica dels éssers, ja que inclouen dades com la grandària, els colors, de què s'alimenten, la forma, la seua indumentària o fins i tot la seua esperança de vida. Gràcies a estos dibuixos podrem identificar millor a estos éssers en el moment en què ens els trobem.

La doctora Caterina Plum també aprofita l'enciclopèdia per a explicar-nos les tres trobades que va tenir de xicoteta que li van motivar a dedicar-se a la recerca: un fada de la llavadora, el follet de les llums del sostre i el follet del rebost. Gràcies a estes tres trobades, que va mantenir en secret per por d'allò que li pugueren dir els adults que no li cregueren, la doctora Plum va decidir descriure i catalogar en una llibreta roja tots els éssers diminuts que ens ofereix en l'Enciclopèdia misteriosa dels éssers diminuts. A més, narrant-nos com van ser aqueixos descobriments, ens posa de manifest que tots podem trobar-nos amb estos éssers i que n'hem d'estar preparats.

El text d'Alicia Casanova compta amb una narració fresca i pròxima, que acosta al lector al seu espai i imaginari propers per a atraure-lo i implicar-lo. El format adoptat fa que els textos siguen descriptius a excepció de les trobades, en què usa una narració adaptada al públic infantil de fàcil lectura i comprensió. Les il·lustracions de Fernando Falcone entremesclen un registre d'éssers monstruosos amb un registre infantil; malgrat que en molts casos es presenta una estètica i colorit que podria més aviat atemorir o, almenys, crear una mica de rebuig per part del públic infantil, totes les il·lustracions ofereixen xicotets gestos o complements que acaba per convertir-los en personatges propers i atractius per al públic infantil.

L'Enciclopèdia misteriosa dels éssers diminuts, traduïda al valencià per Teresa Broseta Fandos i publicada per Edicions Bromera, finalitza amb una sèrie de fitxes que la doctora Catalina Plum ofereix als lectors perquè puguen fer la seua pròpia catalogació d'aquells éssers que, sens dubte, vagen a anar trobant-se en la seua vida diària ara que tenen documentada la seua existència.

Amb una enquadernació en tapa dura i un paper de gran qualitat imprés a tot color, l'Enciclopèdia misteriosa dels éssers diminuts pot considerar-se un referent en l'estudi i divulgació dels éssers misteriosos de xicoteta grandària i, per què no, de la cultura popular de la nostra infància.




José Martínez Tormo

  • Nº de páginas: 56 págs.
  • Encuadernación: Tapa dura
  • Editorial: ALGAR
  • Lengua: CASTELLANO
  • ISBN: 9788491420224


  • Nº de páginas: 56 págs.
  • Encuadernación: Tapa dura
  • Editorial: BROMERA
  • Lengua: VALENCIANO
  • ISBN: 9788490266908

 

Enciclopedia misteriosa de los seres diminutos, de Alicia Casanova y Fernando Falcone (Algar Editorial, 2016)


A todos nos han contado, de pequeños, múltiples historias que tenían como protagonistas a duendes y personajes misteriosos; historias con protagonistas inverosímiles cuya existencia nos negábamos a creer pero que nos hacían mantenernos alerta por si en algún momento nos encontrábamos a alguno que nos permitiera dar credibilidad a las historias contadas.
En Enciclopedia misteriosa de los seres diminutos, Alicia Casanova Belda da voz a la doctora Caterina Plum, experta en zoología y botánica mágicas que, a partir de protagonizar tres encuentros con seres diminutos durante su infancia decidió dedicarse a catalogarlos, describirlos y estudiarlos. Así, la doctora Plum la descripción de hasta 21 seres diminutos que podríamos encontrarnos en la casa, en la biblioteca, en el supermercado, en el cementerio, los túneles del metro, el campo de fútbol, el colegio, etc. Años de lecturas, investigación y observación han permitido a la doctora poner a disposición las principales características de todos estos seres para que niños y adultos podamos identificarlos al encontrarnos con ellos y sepamos cómo actúan y como comportarnos ante ellos.

La descripción de estos seres diminutos viene acompañada de dibujos individuales que, realizados por el ilustrador argentino Fernando Falcone, permiten hacerse una idea lo más cercana a la realidad de la apariencia de estos seres. Estas ilustraciones funcionan también a modo de ficha técnica de los seres, ya que incluyen datos como el tamaño, los colores, de qué se alimentan,la forma, su indumentaria o incluso su esperanza de vida. Gracias a estos dibujos, podremos identificar mejor a estos seres en el momento en que nos encontremos.

La doctora Caterina Plum también aprovecha la enciclopedia para contarnos los tres encuentros que tuvo de pequeña que le motivaron a dedicarse a la investigación: un hada de la lavadora, el duende de las luces del techo y el duende de la despensa. Gracias a estos tres encuentros, que mantuvo en secreto por miedo a lo que le dijeran los adultos que no le creyeran, la doctora Plum decidió describir y catalogar en una libreta roja todos los seres diminutos que nos ofrece en la Enciclopedia misteriosa de los seres diminutos. Además, narrándonos cómo fueron esos descubrimientos, nos pne de manifiesto que todos podemos encontrarnos con estos seres y que debemos estar preparados para ello.

El texto de Alicia Casanova cuenta con una narración fresca y próxima, que acerca al lector a su espacio e imaginario cercanos para atraerle e implicarle. El formato adoptado hace que los textos sean descriptivos a excepción de los encuentros, en que usa una narración adaptada al público infantil de fácil lectura y comprensión. Las ilustraciones de Fernando Falcone entremezclan un registro de seres monstruosos con un registro infantil; pese a que en muchos casos se presenta una estética y colorido que podría más bien atemorizar o, cuanto menos, crear algo de rechazo por el público infantil, todas las ilustraciones ofrecen pequeños gestos o complementos que acaba por convertirlos en personajes cercanos y atractivos para el público infantil.

La Enciclopedia misteriosa de los seres diminutos, traducida al valenciano por Teresa Broseta Fandos y publicada por Edicions Bromera, finaliza con una serie de fichas que la doctora Catalina Plum ofrece a los lectores para que puedan hacer su propia catalogación de aquellos seres que, sin duda, vayan a ir encontrándose en su vida diaria ahora que tienen documentada su existencia.

Con una encuadernación en tapa dura y un papel de gran calidad impreso a todo color, la Enciclopedia misteriosa de los seres diminutos puede considerarse un referente en el estudio y divulgación de los seres misteriosos de pequeño tamaño y, por qué no, de la cultura popular de nuestra infancia.



José Martínez Tormo




Comentarios

Entradas populares de este blog

Empar, fallera major infantil

Els millors relats de Roald Dahl

Visca les Falles!