Do Androids Dream Of Electric Sheep?

Do Androids Dream Of Electric Sheep?, de Philip K. Dick (Gollancz, 2010)

(Versió en valencià al final)


Poco podría haber imaginado Philip K. Dick (1928-1982) que su novela llegaría a basar una película con el éxito y reconocimiento que tuvo Blade Runner, pero puede que el universo creado por Dick en ese San Francisco desfigurado por la Guerra Mundial Terminus fuera demasiado sugerente como para perder la oportunidad de recrearlo audiovisualmente.

La novela nos sitúa en un futuro distópico en que gran parte de la Tierra ha sido destruida por las consecuencias de una gran Guerra Mundial que, además, la ha cubierto de un polvo radioactivo. Tras esta situación las Naciones Unidas animaron a la gente a emigrar a colonias fuera de la Tierra, ofreciéndole androides hechos a medida para  ayudarles en su día a día. Pero el deseo de libertad de algunos de esos androides que difícilmente se pueden diferenciar de los humanos los hace huir clandestinamente de vuelta a la Tierra, donde su presencia no está autorizada obligando a agentes caza recompensas como Rick Deckard a trabajar en la búsqueda, detección y retiro de los mismos; una búsqueda nada sencilla en la que deben aplicar tests de empatía y donde los límites entre androides y humanos son francamente dispersos.

En este contexto, Rick Deckard tendrá que hacer frente al encargo de localizar y retirar una serie de androides de la tipología Nexus-6; un encargo tras el cual podrá comprar un animal con el que sustituir su actual oveja eléctrica y, por tanto, obtener un mayor reconocimiento social en el abandonado planeta Tierra.

A lo largo de la novela, Philip K. Dick juega (y nos hace jugar) con diferentes temáticas, como son la relación entre los seres vivos y los androides (considerados inferiores incluso respecto a los animales); el impreciso límite entre lo natural y lo artificial; o la decadencia de una sociedad tecnológicamente avanzada pero con grandes dilemas éticos en su relación con los androides que ella misma ha creado. Todo ello en una novela de fácil lectura y diversos elementos del todo sugerentes.

La adaptación al cine, inicialmente como una versión libre del libro difiere en bastantes aspectos del universo e historia creados por Philip K. Dick, aunque parece que él mismo pudo revisar el guión definitivo y visionar algunas escenas de la película antes de su estreno, unos meses después del fallecimiento del escritor.

José Martínez Tormo

Nº de páginas: 193
Editorial: Gollancz
Idioma: Inglés
Encuadernación: Tapa blanda
ISBN: 9780575094185



Do Androids Dream Of Electric Sheep?, de Philip K. Dick (Gollancz, 2010)


Poc podria haver imaginat Philip K. Dick (1928-1982) que la seua novel·la arribaria a basar una pel·lícula amb l'èxit i reconeixement que va tindre Blade Runner, però pot ser que l'univers creat per Dick en aquell San Francisco desfigurat per la Guerra Mundial Terminus fora massa suggeridora com per a perdre l'oportunitat de recrear-lo audiovisualment.

La novel·la ens situa en un futur distòpic en què gran part de la Terra ha sigut destruïda per les conseqüències d'una gran Guerra Mundial que, a més, l'ha coberta d'una pols radioactiva. Després d'esta situació les Nacions Unides van animar a la gent a emigrar a colònies fora de la Terra, oferint-li androides fets a mesura per a ajudar-los  en el seu dia a dia. Però el desig de llibertat d'alguns d'aquells androides que difícilment es poden diferenciar dels humans els fa fugir clandestinament de tornada a la Terra, on la seua presència no està autoritzada obligant a agents caça recompenses com Rick Deckard a treballar en la seua cerca, detecció i retir; una cerca gens senzilla en la qual han d'aplicar tests d'empatia i on els límits entre androides i humans són francament dispersos.

En este context, Rick Deckard haurà de fer front a l'encàrrec de localitzar i retirar una sèrie de androides de la tipologia Nexus-6; un encàrrec després del qual podrà comprar un animal amb el qual substituir la seua actual ovella elèctrica i, per tant, obtindre un major reconeixement social en l'abandonat planeta Terra.

Al llarg de la novel·la, Philip K. Dick juga (i ens fa jugar) amb diferents temàtiques, com són la relació entre els éssers vius i els androides (considerats inferiors fins i tot respecte als animals); l'imprecís límit entre allò natural i allò artificial; o la decadència d'una societat tecnològicament avançada però amb grans dilemes ètics en la seua relació amb els androides que ella mateixa ha creat. Tot, en una novel·la de fàcil lectura i carregada de diversos elements del tot suggerents.

L'adaptació al cinema, inicialment com una versió lliure del llibre difereix en bastants aspectes de l'univers i història creats per Philip K. Dick, encara que sembla que ell mateix va poder revisar el guió definitiu i visionar algunes escenes de la pel·lícula abans de la seua estrena, uns mesos després de la defunció de l'escriptor.

José Martínez Tormo


Comentarios

Entradas populares de este blog

Empar, fallera major infantil

Els millors relats de Roald Dahl

Visca les Falles!